EtusivuReferenssit » Kauppakeskus Sello

 

Sellon sisäänkäynti sai uuden raikkaan ja valoisan ilmeen

 

Epäsuoravalo Oy on toteuttanut espoolaisen kauppakeskus Sellon sisäänkäynnin uuden ilmeen. Sellossa käy päivittäin 70 000 asiakasta ja vuodessa 24 miljoonaa asiakasta. Uudella sisäänkäynnillä riittää siis katselijoita.

 

-          Alkuperäinen sisäänkäynti on rakennettu vuonna 2005. Se oli jo nuhruinen. Lisäksi ajat ovat muuttuneet. Nykyään kauppakeskuksen sisäänkäynnin tulee olla valoisa, joka lisää sen houkuttelevuutta, Sellon kiinteistöpäällikkö Olli Paunola kertoo.

 

Valoisan sisäänkäynnin valo ulottuu pitkälle edustalla kulkevaan tunneliin, jossa asiakas voi kulkea valoa kohti.

 

-          Ennen kaikkea tämä on tehty asiakkaita varten. Teemme kaiken heidän vuokseen.  Valoisuus lisää myös turvallisuutta. Uskon, että se auttaa myös ihmisiä pitämään paikat siistimpänä, Paunula arvelee.

 

 
LED-valoilla saa aikaan puhdasta, vaaleaa ja raikasta valoa

 

Toteutuksen suunnittelu aloitettiin tammikuussa 2017. Epäsuoravalo Oy:n kanssa yhteistyössä toimi muotoilija Kai Lindvall PES-Arkkitehdit Oy:sta. Muita yhteistoimijoita hankkeessa olivat IT Sähkö Oy, Merkas Oy, Konepaja Mäkelin Oy sekä IG Kodit Oy.

 

Uudistuksen lähtökohtana oli luoda sisäänkäynnille uutta ilmettä ja päivittää se tähän päivään sopivaksi, tuoda lisää valoisuutta sekä luoda kutsuvaa sisäänkäyntiympäristöä.

 

-          Samalla tavoitteena oli parantaa opastusta ja sisäänkäynnin löydettävyyttä, sillä etenkin parkkitasolla sisäänkäyntiä on joskus hankala löytää, Kai Lindvall kertoo.

Sellosta löytyy yhteensä kymmenen sisäänkäyntiä. Seitsemän niistä sijaitsee kansirakenteiden alapuolella.

 

-          Hämärät kansirakenteet maan alla loivat tarvetta kehittämiselle ja uudistamiselle. Ledivalot toimivat siihen tarkoitukseen erinomaisesti, sillä niiden avulla saadaan tehtyä puhdasta, vaaleaa, raikasta ja neutraalia valoa, Lindvall tietää.

 

Myös Sellon brändin ilmeen näkyvyyttä sisäänkäynnillä haluttiin jalostaa.

 

-          Aikaisemmin lasiovien sisäpuolella oli isompi logo, joka ei juuri näkynyt. Sovimme, että siitä tehdään vaalea. Logosta tuli melko pieni, mutta sitäkin näkyvämpi valoisuutensa takia.

Epäsuoravalo Oy:n toimitusjohtaja Panu Valkeinen ja Kai Lindvall ovat tehneet tiiviistä yhteistyötä aivan projektin alkumetreiltä saakka.

 

-          Alkuun kävin ensimmäisten piirustusten kanssa Epäsuoravalo Oy:n toimistolla Vantaan Muuntotiellä kartoittamassa, mitä valaistusvaihtoehtoja on tarjolla ja minkälainen lopputulos niillä on mahdollista saada aikaiseksi, Lindvall kertoo.

 

Sen jälkeen Valkeinen ja Lindvall miettivät yhdessä, miten arkkitehti Lindvallin luomaa suunnitelmaa voidaan teknisesti lähteä toteuttamaan.

 

-          Esimerkiksi valojuovaston kiinnityksen kanssa piti säätää pikkutarkasti niiden paksuus. Muun muassa kiinnitykseen liittyviä yksityiskohtia ja asennustapaa säädettiin yhdessä, Valkeinen muistelee.

 

 

Valaistusta päätettiin tehostaa voimakkaasti

 

Alkuperäisen sisäänkäynnin yllä oli lasikatos, jossa oli muutama sammunut valaisin.

 

-          Päätimme tehostaa lasikaton valaistusta todella voimakkaasti. Sen päälle tuli useita valoprofiileja, eli luxeja on jaossa runsain mitoin.

 

Vanhan vihertävän lasin alapinta teipattiin vaalealla rasteriteipillä. Valo tarttuu teipatun lasin pintaan paremmin, jolloin yleisilmeestä tulee vaaleampi.

 

Suojusyhdistelmää mallailtiin pitkään.

 

-          Tavoitteena oli, että valo jakautuu mahdollisimman laajalti lasiin.  Haasteena oli, että lasi oli lähellä kattorakennetta. Jos valo on liian lähellä, se ei ehdi jakautua riittävän tasaisesti, vaan jää viivamaiseksi, Valkeinen selkeyttää.

 

Sisäänkäynnin edessä seisovat massiiviset pilarit maalattiin ja valaistiin. Julkisivulla kulkee 60 metriä pitkä loisteputkilla toteutettu valaistus.

 

Varsinainen pihvi on kuitenkin viivasto, jonka päähän on teipattu Sello- teksti ja brändin mukainen logo.

 

-          Tämä elementti tulee toistumaan kaikissa sisäänkäynneissä, Valkeinen kertoo.

 

 
DALI-ohjattua valaistusta voi ajastaa ja säätää etänä

 

 Kokonaisuuden runsasta valoisuutta pystyy säätämään erillisillä säätimillä.

 

-          Kaikki ovat DALI-ohjattuja valaisinkohteita. Niitä voi etäältä tietokoneelta säätää ja ohjelmoida etukäteen. Esimerkiksi maan alla valoa tarvitaan aina. paitsi yöllä, jolloin voi säästää sähköä, Lindvall kertoo.

 

Sisäänkäynnin uusi valtava valoisuus oli mahdollista saavuttaa vain ledivalaistuksella.

 

-          Toiveena oli suuri määrä valoa, missä onnistuttiin. Samaa lopputulosta ei olisi perinteisellä tekniikalla olisi ollut mahdollista edes saavuttaa, Valkeinen kertoo.

 

Sisäänkäynnin rakenteet ja ovet ovat ennallaan.

 

 

Samalla konseptilla jatketaan

Kauppakeskuksen kiinteistöpäällikkö Olli Paunola on tyytyväinen valmiiseen lopputulokseen.

 

-          Hieno, selkeä ja onnistunut kokonaisuus, joka tuo sisäänkäynnin hyvin esille, hän sanoo.

Hän vahvistaa, että onnistuneen pilottihankkeen seurauksena uudistamista aiotaan jatkaa muidenkin sisäänkäyntien osalta.

 

-          Kyllä, jatkamme samalla konseptilla myös muihin sisäänkäynteihin. Sama idea on helposti monistettavissa niihinkin.

 

Myös kumppanina toiminut arkkitehti liputtaa yhteistyötä Epäsuoravalo Oy:n kanssa.

 

-          Heiltä löytyi hyvä valikoima LED- ratkaisuja. Repertuaari on kattava ja monikäyttöinen.  Lisäksi hinta- laatu - suhde on hyvä, lämminhenkisestä palvelusta puhuttamattakaan.

 

Kyseinen projekti osoitti jälleen, että LED -profiileilla ja LED -nauhoilla voidaan toteuttaa hyvinkin monipuolisia ja yksityiskohtaisia valaistuksia vaativiinkin kohteisiin ja tarpeisiin.

 

-          Vain mielikuvitus on rajana, Panu Valkeinen sanoo.

 

 

Mitä Epäsuoravalo Oy:n tuotteita on toimitettu Sellon sisäänkäynnin toteuttamiseksi?

 

-Valojuovastoon 119m PDS ZM profiilia sekä 117m 7,44W/m 4000K LED-nauhaa

-Julkisivuun 60m DES KPL profiilia sekä 180m 15,6W/m 4000K LED-nauhaa

-Lasilippaan 72m KOPRO profiilia sekä 140m 15,6W/m 4000K LED-nauhaa

-Tolppavaloihin 30m sivuttain taipuisaa 8,6W/m 4000K LED-nauhaa

 

Kaiken tämän sähköistykseen ja ohjaukseen tarvittiin 19 kpl liitäntälaitteita, joista valtaosa on DALI-ohjattavia.

Räätälöidyllä ratkaisulla yksilölliseen toteutukseen

__________________

 

KÄYTETYT TUOTTEET:

- PDS ZM profiili, Liger suojus, S-suojus

- DES KPL profiili, HSP 47 suojus

- KOPRO profiili, Kopro-K suojus

 

Tietosuojakäytäntö ›